De Franse actrice Annie Girardot is op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Parijs. De veelvuldig gelauwerde Française leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer.

Annie Girardot had al naam gemaakt in het theater toen ze in 1960 doorbrak op het witte doek. Ze vertolkte toen de hoofdrol in "Rocco e i suoi Fratelli" van Luciano Visconti. Op de set van de film leerde ze haar echtgenoot Renato Salvatori kennen.

Het echtpaar bleef samen tot aan de dood van Salvatori in 1988. In de jaren 70 en 80 acteerde Annie Girardot in films met de belangrijkste Franse en Italiaanse acteurs van die tijd. Ze acteerde onder meer in "Le gitan" met Alain Delon, "Tendre poulet" met Philippe Noiret, "Dillinger est mort" met Michel Piccoli en Anita Pallenberg en "L'ingorgo" met Gerard Depardieu en Marcello Mastroianni. In 1970 vertolkte ze samen met Brigitte Bardot de hoofdrol in de komedie "Les novices" (foto van de filmprimière).

In totaal was Annie Girardot te zien in meer dan 150 producties. Begin deze eeuw scoorde ze nog met haar bijrollen in thrillers "La pianiste" (foto) en "Caché" van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke.